17 huhtikuuta, 2013

Nostosuunnitelma.

En tiedä mistä aloittaisin. Pitänee tehdä oma juttunsa eri vaiheista, kun on 5 päivän aikana tapahtunut niin paljon näkyvää...

Viime viikolla tein jonkinlaisen nostosuunnitelman oman selkänahan turvaamiseksi ja siinä samalla laskin miten katto pitää tukea ja minkäkokoisen nosturin tarvitsen nostamista varten. Laskin katon painon siten, että huomioin kattotuolit, ruoteet, pellit, aluslaudat päätyrungot ja paneloinnin ja lisäsin saatuun 8 tonniin ynnämuuta 1,5 tonnia ja tilasin nosturin max. 10 tonnin katon nostoon. (Tarkka oli 9,4 tonnia). Autotallin katon painoksi arvioin tilatessa 4 tonnia. (Tarkka oli 3,6 tonnia.) Autotallin katon painolla on merkitystä, koska sen ja nosturin nostopisteiden etäisyys on 33m. Siinä loppuu tonnimetrit äkkiä kesken. Nosturiliike tarjosi 150 tonnin nosturia, mutta tarkkojen etäisyyksien mittausten jälkeen päädyin 100 tonniseen koneeseen.  Tämä siksi, että isomman koneen tuntiliksa on 350€/h +alv ja pienempi kone oli 210€/h alvillisena. Nosturiliike Sulkala Oy:ltä tilasin koneen.


Edellisenä päivänä (to 11.4.2013) tein katon tuennat rouvan kanssa kaikessa rauhassa. Siihen hommaan kuluu kiireettä 2:lla kahvitauolla noin 4 tuntia. Laskin tarvittavat yläpohjaeristeet ja kuskasin ne valmiiksi katon sisälle. Ne toimivat samalla vastapainona, ettei katto kallistu liikaa nostaessa, koska eteinen painaa jonkin verran.

Tasossa sik sak 22x100:lla ja harjan suuntaisesti keskellä ja laidoilla tasossa laudat läpi talon.
Nostopisteitä on neljä ja niiden kahden puolen lankut pystyyn ettei palkki 50x300 pääse nostossa nurjahtamaan. Kerto 50x300:en kestävyyttä en laskenut mitenkään.. kestää varmasti. 
Jokaisen nostopisteen kuormaa piti siirtää ristikon kantaan vinolankulla. Keskellä oleva ristikon vaakapuu ei sellaisenaan kestäisi nostoa tässä tapauksessa. Huomaa, että se on 3 m pitkä ja päistään kiinni hyvin vähän, vain alareunasta kuten yllä olevasta kuvasta näkyy.
Vinolankkujen alapää tuli ristikon tuelle. Vajaa puolet nostokuormasta menee näitä lankkuja myöten.
Tason sik sakit ja harjan kohdalla oleva pituussuuntaisen taipuman estävä revaus.
Nostaessa liinat upposivat n. 4cm kertopuuhun. Laskin, että uppoaa ja silti kestää, mutta mukava rutina siitä kuului, kun katto roikkui ilmassa. Liina on kietaistu yhdesti palkin ympäri.

Yläkerran sivuseinien ulkoreunaan tein ristirevaukset jotka jäävät sinne lopullisesti. Joten pyssyllä kiinni. Kaikki purettavat rakenteet on 5 ja 6 mm:n ruuveilla kasattu. Mukava purkaa.

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti nostot onnistuivat hyvin tuolla hinnalla! Itse käytin Hongisto Oy:tä, aivan mahtava palvelu ja edullisempi hinta. Suosittelen seuraavaan kohteeseen, mikäli sellainen tulee. Hyvältä näyttää muuten! :)

    VastaaPoista
  2. Palvelu oli kyllä ihan hyvää ja kuski tiesi mitä teki. Ei voi moittia. Kokonaishinta nostoille oli 812€.

    VastaaPoista

Ethän käytä mitään henkilötietoja, nimiä yms. kommenteissasi.